lördag 22 augusti 2009

SkrivPuff LAGA

Råvarorna var uppradade på diskbänken. En färsk laxfilé, bulgur, citron, rosépeppar och salt. Ugnen slogs på och snart kändes värmen från spisen när ugnen närmade sig tvåhundra grader. Under tiden lades ett lager grovt salt i en vit ungsäker form i stengods. I såskastrullen vispades vetemjöl och mjölk samman till en simmig sås. Skalet till citronen revs i smala och tunna strimlor genom rivjärnet och spred en frisk doft i köket innan det rördes ned i såsen för att lämna sin arom där. Rosépeppar krossades försiktigt mellan morteln och stöten som frigjorde pepparkornens parfymerade doft. Hälften av pepparen lades i såsen och hälften ströddes över den råa filén. Den skalade citronen kramades över fisken och så lades den med det silverblanka skinnet uppåt. Ugnen tog nu emot den beredda fisken och strålade elementens hetta in i fiskköttet.
Vatten kokades upp på spisen och hälldes över bulguren som snabbt absorberade den heta vätskan in i de brutna kornen för att sakta svalna.
Såsen värmdes sakta under omrörning till en fyllig sås som bröt på ett intressant sätt mot fiskens sälta och havsarom. Bulguren fyllde ut rätten och mildrade rosepepparens något påträngande smak.

2 kommentarer:

  1. Mmm om jag fick sån här text i kokböckerna, så skulle jag stå oftare vid spisen ;)

    SvaraRadera