onsdag 21 januari 2009

En resa med förhinder
Sommar i Toscana. Min fru och jag vaknar i ett pittoreskt värdshus i en liten by mellan Florens och Sienna. Vi är på gruppresa där en inventering av traktens vingårdar ingår. Denna morgon startar resan tidigare än andra morgnar för vi skall hinna beskåda en bergsby innan dagens första vingård skall besökas. Lite sömndruckna samlas gruppen utanför värdshusets entré. Så småningom kommer bussen med en ännu mer sömndrucken chaufför. Det visar sig att han tagit sovmorgon så bussen är inte tankad. Därför blir första anhalt den lokala bensinmacken. Reseledaren var upprörd för att tidplanen rubbades. Chauffören kör fram till en av pumparna på bensinstationen som var under ombyggnad. Han går, lätt stressad, ur och tankar bussen assisterad av mackägaren.
Efter denna utflykt ställer busschauffören kosan mot den spännande bergsby vi ser fram emot. Väl ute på motorvägen försökte chauffören köra ifatt den tid som gått förlorad, men snart nog börjar medtrafikanter signalera till bussen. Chauffören börjar förstå att något inte är som det ska, bakom bussen ligger en dimbank. Han hittar en bensinmack och kör in på den för att få hjälp med att se vad som är fel. Snart nog kommer de fram att chauffören tankat bensin istället för diesel, som bussen var byggd för. Nu fick alla passagerare lämna bussen och bussens tankar tömmas på sitt innehåll och fyllas med rätt sorts bränsle.
Bergsbyn fick strykas från programmet. Reseledaren skickade blixtar mot chaffören men som italienare hade han en förklaring till misstaget: Det var ödet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar